Kajastuksia, 20.2. – 10.3. 2024

Risto Alanko, Taidetalon Galleria


Näyttelyniemeä pohtiessani havahduin siihen, että tosiaankin…

melkein kaikissa tauluissani/maalauksissani on jonkinsorttista utopia-
sekoitteista valkeutta ja sarastusta!!

Maalaan kaikki tauluni ns.“omastapäästäni” ,eli mielessäni on joku tunnelma tai visio, jota kohdin alan kulkemaan. Aloitan maalaussession varsin sponttaanisti ja lähestyn aihetta useasta eri kulmasta ja suunnasta. Varsinainen luonnos loistaa poissaolollaan ja pyrin haluttuun lopputulokseen käden, silmän ja mielen yhteistoiminnalla. Kuinka ollakkaan alkuperäinen ideani saattaakin yhtäkkiä heittää kuperkeikkaa ja suunta vaihtuu täysin vastakkaiseen suuntaan.
Toisaalta… en halua käyttää liikaa aikaa sen ajatteluun onko lopputulokseni jotain yleisesti hyväksyttyä, vaan pyrin intensiivisesti juuri siihen tiettyyn lopputulemaan, joka ajatuksissani ja mielikuvissani siintää.
Päästyäni tuohon tavoitteeseeni…taulu on valmis!
Maalausmateriaaleistani sen verran, että käyttämäni materiaalit ovat laadukkaita. Maalaan useinmiten pohjustetulle pellavalle tai juuttikankaalle. Pohjustan usein myös raakapellavakankaita luuliimalla sekä gessoan ne joko mustaksi, valkoiseksi tai kirkkaaksi läpinäkyväksi.
Mutta nyt, toivotan sinulle antoisia hetkiä maalausteni äärellä ja toivon että nautit siitä kajastavasta valosta, joka kuvaan lankeaa….