Martilla kylässä 17.8.-5.9.2021 Anne Seppänen Taidetalon Studiossa

Tulla nähdyksi ja kuulluksi

Kysymys siitä kuka minä olen, avautuu muistin kautta. Kaikki koettu on läsnä myös tässä hetkessä. Samalla kun tekijänä annan äänen toiselle, myös oma tarinani tulee nähdyksi ja kuulluksi. Voin pysähtyä kuuntelemaan hetkiä, joiden yksityiskohdat, mikrohistoriat peilaavat myös minua ja meitä kaikkia.

Ajatus tallentaa ikääntyneiden muistoja syntyi, kun isäni vietti elämänsä viimeisen vuoden ympärivuorokautisessa hoivakodissa Nokialla. Loppuvaiheessa, kun kunto heikkeni ja voimakas lääkitys aiheutti harhoja, isä alkoi elää sota-ajassa. Hän näki sotakoneita katonrajassa, lapsia nurkissa ja tulipaloja, joita hän yritti sammuttaa nokkamukista vettä kaatelemalla. Isäni lapsuutta leimasivat sota ja evakkomatkat.

Kesällä 2019 otin yhteyttä Järvenpään karjalaisseuraan, jonka kautta etsin ikääntyneitä evakkotaustaisia vanhuksia. Dokumenttielokuvan päähenkilöksi valikoitui tästä ryhmästä Martti Huuhtanen (s.1930) Kuokkalasta. Aloin tammikuussa 2020 tapailla Marttia ja haastattelin ja kuvasin häntä saman tien. Martti halusi aloittaa ripeästi, koska ”koskaan ei tiedä milloin lähtö tulee”. Martti on nyt 91-vuotias ja asuu yksin kotonaan Järvenpäässä.

Kohtaamiset Martin kanssa keskeytyivät koronasulun aikana, mutta pidin yhteyttä puhelimitse ja Martti jätti vanhoja valokuvia autotalliinsa, josta minä puolestani niitä hain. Heti sulun jälkeen aloimme taas tapailla ja keskustelut jatkuivat. Huomaan että meissä on paljon samaa. Meitä yhdistää kiinnostus koettuun historiaan, tarinoihin ja vanhoihin valokuviin. Yhteiset tuokiot ovat johtaneet ystävyyteen, joka jatkuu edelleen.

Oma työni käsittää syntyneen videon käsikirjoittamisen, kuvaamisen, editoinnin ja musiikin säveltämisen (musiikki yhdessä Tuomas Hakkaraisen kanssa). Prosessiin liittyy myös maalaaminen, jonka aihepiiriin koetut hetket uivat. Maalauksissa ”puusta putoaminen”, tipahtaminen johonkin aikaan ja paikkaan määrittää tulevan elämän kulkua. Maisema, ympäröivä luonto ja kasvit liittyvät osaksi meitä. Siihen maisemaan aina palataan, eikä siitä maisemasta koskaan lähdettykään. Niinikään Martti kertoi käyvänsä joka päivä Terijoen Kuokkalassa.

Anne Seppänen

Martilla kylässä -dokumenttielokuva, kesto noin puoli tuntia, nähtävillä Taidetalon Studiossa 17.8.-5.9.
Projekti on saanut Suomen Kulttuurirahaston tuen.

Videon päähenkilö Martti Huuhtanen, 91.

Anne Seppäsen maalauksia: