Obvaraatio 19.10.-7.11.2021 rakukeramiikan variaatioita Taidetalon Galleriassa

Tervetuloa Obvaraatio – rakukeramiikan variaatioita – ryhmänäyttelyn avajaisiin keskiviikkona 20.10. klo 17–20 Järvenpään Taidetalolle osoitteeseen Myllytie 13 A.

Taidetalon täyttävässä keramiikan ryhmänäyttelyssä yhdeksän keramiikan taitajaa esittelevät töissään rakukeramiikan eri variaatioita: perinteistä rakua, obvaraa ja nakurakua. Gallerian taiteilijat ovat Tiina Haavisto, Salla Ikonen, Petteri Lohikoski, Paula Mela, Heidi Oravainen-Outila, Tiia Puukila, Paula Syrjälä ja Sirpa Tuunanen. Studion taiteilija on Susanna Autio. Vastaavia erikoispolttotekniikoista koostuvia keramiikkanäyttelyitä järjestetään harvoin, jos koskaan.

Rakupoltto on alkujaan japanilainen tapa valmistaa keramiikkaesineitä. Siinä keramiikkaa poltetaan kaasulla lämmitettävässä tulen kestävillä tiilillä tai kaoliinivillalla vuoratussa raku-uunissa. Perinteisessä rakupoltossa työhön dipataan tai sivellään värejä eli lasitteita, jotka sulavat uunissa teokseen kiinni. Uunista työt pääsevät savustuspönttöön, jossa hapettomuus sekä savu luovat keramiikkaan ainutlaatuisen värimaailman.

Perinteisestä rakukeramiikasta varioidussa nakurakussa esine saa pintaansa savilietteen tai nakurakuun kehitetyn estoaineen. Se raksahtaa esineen pinnalta polton ja savustuksen jälkeen pois luoden mustavalkoisen hämähäkinverkkomaisen pinnan. Obvaraliemi eli ns. kiljukylpy on sokerista, vehnäjauhosta ja hiivasta tehty liemi, joka palaa ruskeiksi kuvioiksi hetkeksi liemeen upotetun tuotteen pintaan. Näyttelyn erikoisuutena on muutama saggartyö, jotka on poltettu folionyyteissä seuranaan esimerkiksi vanhaa koiranruokaa, banaaninkuoria, teräsvillaa ja olkia.

Kaikkia näyttelytöitä yhdistää kokeellisuus sekä ryhmätyö. Polttotekniikka on vaativa eikä valmista reseptiä onnistumiselle ole. Se vaatii yhteistyötä ja silti esineitä voi hajota eikä lopputulosta voi kuin arvailla.

Taidetalon Obvaraatio- ja Feel-näyttelyiden taiteilijat vasemmalta oikealle: Susanna Autio, Paula Syrjälä, Salla Ikonen, Petteri Lohikoski, Heidi Oravainen-Outila, Tiina Haavisto, Paula Mela ja Tiia Puukila. Sirpa Tuunanen puuttuu kuvasta.
teokset Petteri Lohikoski
teokset Tiia Puukila
teokset Sirpa Tuunanen
teokset Paula Syrjälä
teokset Paula Mela
teokset Heidi Oravainen-Outila