Pyhät matkaajat (Holy Travellers) II, 25.7.-13.08.2023, Pia Houni, Taidetalon Galleria

Läpi historian yksin matkustavat naiset ovat etsineet, tutkineet, kirjoittaneet ja astuneet uusiin paikkoihin. He ovat tehneet matkoja maalla, merellä ja ilmassa. Naiset ovat rikkoneet rohkeasti sääntöjä ja lähteneet retkilleen. Millaisia naisia nämä matkaajat ovat olleet? Ja mitä kaikkea he ovat maailmasta löytäneet?

Näyttelyni teema syntyi tarinasta kolmesta pyhästä Mariasta, jotka nousivat maihin Ranskan rannikolla noin 45 jKr. Kaupunki sai nimensä ”Meren pyhät Mariat” (Saintes-Maries-de-la-Mer). Heidän matkansa on innoittanut jälkipolvia pyhiinvaellusmatkalle samalle rannalle. Laajensin ideaa Marioista kohtia matkustamisen ajatusta laajemmin ja erityisesti naisten tapoihin kulkea eri paikkoihin. Pyhiinvaellus, tutkimustyö, taide, intohimo, rohkeus, sukupuolirajojen ylittäminen – kaikki sanoja, jotka liittyvät matkustaviin naisiin.

Näyttely on audiovisuaalinen kokonaisteos, jonka teoksia Välimeri, asemat ja tarinat läpäisevät. Yksittäiset teokset keskustelevat toistensa kanssa ja kuljettavat meitä muistelemaan omia matkojamme. Näyttelyn kokonaisidea ja osa teoksista ovat olleet esillä Berliinissä kesällä 2022. Osa teoksista on tehty tätä näyttelykokonaisuutta varten.