Femina Mirabilis 9.-28.11.2021 Anu Pensola ja Rasaliina Seppälä Taidetalon Galleriassa

FEMINA MIRABILIS – ihmeellinen, voimakas, herkkä, hauras, erilainen, itsenäinen nainen. Kuvataiteilijasisarukset Anu Pensola ja Rasaliina Seppälä käsittelevät naiseuden puolia koskettavalla, lempeällä ja kantaaottavallakin tavalla yhteisessä näyttelyssään Järvenpään Taidetalon galleriassa 9.-28.11.2021.

Pitääkö naisen hymyillä? Entä onko pakko kammata hiukset ja olla kaunis? Saako huulipunaa laittaa vain itseä varten? Mikä on äitimyytin perimmäinen olemus? Pensola ja Seppälä luotaavat naiseutta mytologian, arvomaailman, ikävaiheiden ja tunnemaailman kautta, tuoden esille ja katsottavaksi naiseuden ydintä, sen paljaimman sielun. Värien runsaus, pehmeys ja intensiivisyys ovat molempien taiteilijoiden ilmaisussa tärkeässä asemassa. Intuitiivinen työskentelytapa saa teokset rakentumaan kerros kerrokselta. Vuoropuhelu teoksen kanssa on osa prosessia, jonka seurauksena teoksen hahmot alkavat elää omaa elämäänsä ja tuoda ääntään kuuluville.

Anu Pensola ja Rasaliina Seppälä, eli Ihmesiskot tekevät yhdessä myös lämminhenkisiä Lulu ja Piko -lastenkirjoja. Yön äänet (Kustannus Mäkelä) ilmestyi 2021, Merenneitopulveri on tulossa keväällä 2022 ja Taikapuutarha keväällä 2023. Rasaliina Seppälän lasten fantasiaromaani Taikakello ilmestyy syksyllä 2022. Molemmat työskentelevät täyspäiväisesti ammattitaiteilijoina maalaten, kuvittaen ja kirjoittaen.

”Tiikeri olohuoneessa haastoi minua hermojen menettämiseen asti. Teoksen naiset kapinoivat yhteiskuntaa, naismyyttiä ja kaikkea vastaan ja jossain vaiheessa vaivuin itsekin epätoivoon heidän mukanaan. Siitä onneksi noustiin, ja niin teoksen viestikin kirkastui: ”Save your soul”, eli pelasta sielusi ennen tiikereitä, naisia ja kaikkea muuta”, Anu Pensola kertoo hymyillen.

”Työstän teoksiani aina aloittaen abstraktiosta. Pohjakerrokset luovat kankaalle hahmon tai hahmoja, jotka alkavat nousta hämyisestä valosta näkyviksi ja samalla heidän tarinansa kasvaa tietoisuuteeni. Katsoja näkee valmiissa teoksessa oman tarinansa ja juuri se on kaiken tarkoitus”, Rasaliina Seppälä kiteyttää.

Kaikki näyttelyn teokset ovat myytävänä.
ihmesiskot@gmail.com

Anu Pensola: Siskoseni, lintuseni (vas.) ja Tiikeri olohuoneessa
Anun maalauksia
Anun Maan äiti (vas.) ja Sieluni laulu (oik.), taustalla näkyy Rasaliinan Yhteys sekä Tähtityttö
Rasaliina Seppälä: Karhuntytär (vas.) ja Kuningatarkivellä
Rasaliinan maalauksia
Rasaliinan Tyttö ja peura (vas.) sekä Kuutar