Yhden pakanan kultti, 5.9.-24.9.2023, Tomi Åberg, Taidetalon Galleria ja Studio
YHDEN PAKANAN KULTTI Tomi Åberg
Näyttelyssä palaan perusasioiden äärelle. Työskentelin aiemmin hyvin pitkään pelkistetysti ja abstraktinkin parissa. Noin vuosi sitten kuitenkin koin, että taiteeni oli kärsinyt sisällöllisesti. Siitä oli kadonnut tiettyjä minulle tärkeitä aineksia, jotka uudelleen löytääkseni ryhdyin maalaamaan akvarelleja. Lopputuloksena oli sfinksejä, enkeleitä, jumalia, urheilijoita ja sankareita sisältäviä, häpeämättömän eskapistisia ja eroottisia kuvia.
Tavoitteeni näissä nykyaikaa pakenevissa teoksissani olivat kenties yhtä häpeämättömät kuin mielestäni itse aiheetkin. Tahdoin luoda jotain, jonka ymmärtävät parhaiten aihepiirin tuntevat ja jättää selitykset pois, vaikkakin – kenties ristiriitaisesti – tämä lyhyt teksti on eräänlainen selitys (tai tunnustus) klassisen kauniin ihmisruumiin, sekä uljaiden ja intohimoisten tekojen herkän kauneuden ihannoinnista. Moinen lienee tänä uuspuritaanisena nykyaikana sopimatonta. Mielestäni kuitenkin ne moninaiset vivahteet, joita tämä aihepiiri ihanteineen ja hyveineen edustaa, ovat kaikesta huolimatta yhä läntisen sivilisaation alkio äiti Gaian kohdussa.
Taiteeni teemat ovat pysyneet samoina hyvin pitkän aikaa, vaikka aihepiiri onkin vaihdellut ja tekotavassa ollut kokeilevaisuutta. Aika, muutos ja muuttumattomuus, ihmisyys, rakkaus, miehisyys, velvollisuus ja uhrautuvaisuus, menneisyys ja historia ovat minulle tärkeitä teemoja. Taidehistorialla on ollut tähän oma vaikutuksensa, minkä lisäksi nämä teemat kumpuavat usein jostain lukemastani. Tähän näyttelyyn liittyen minulle onkin tärkeää mainita rakkaat kirjalliset lähteeni, muun muassa kreikkalaiset Homeros (Ilias ja Odysseia) ja Hesiodos (Jumalten synty ja Työt ja päivät), sekä roomalaiset Vergilius (Bucolica, Georgica ja Aeneis) ja Ovidius (Muodonmuutoksia).
Studio
Studion puolella galleriaa on näyttelyn toinen osuus, jonka tarkoitus olisi olla myöhemmin toteutettavan laajemman kokonaisuuden ensimmäinen osa. Vanhan ajan hopeapiirtimellä tehdyissä piirustuksissa olen keskittynyt erityisesti jumalten ja nuorukaisten kasvokuviin. Esillä on myös joitain lyijykynäluonnoksia ja pari veistosta. Teemallisesti ja aihepiiriltään nämä teokset käsittelevät pitkälti samoja asioita kuin akvarellini.