ME, MYSELF & I, 26.7.-14.8.2022, Sari Raikaslehto Taidetalolla

ME, MYSELF & I 

Sari Raikaslehto 

26.7.-14.8.2022 

Järvenpään Taidetalon Galleria

Olen järvenpääläislähtöinen, nykyään Torniossa asuva kuvataiteilija ja keraamikko. Kuvataiteella on jo lapsuudesta lähtien ollut merkittävä osa elämässäni, vaikka jossain vaiheessa haaveilin vakavasti myös muusikon urasta. Kuvataideopinnot vetivät kuitenkin pitemmän korren ja niiden myötä olen kehittänyt osaamistani artesaani piirtäjästä aina kuvataiteilija AMK -tutkintoon asti.

Kuvataiteilijuuden ohessa olen ollut kuvataide- ja keramiikkaopettajana Tornion kansalaisopistossa yli kymmenen vuoden ajan. Lisäksi olen suunnitellut ja toteuttanut erilaisia kursseja ja työpajoja sekä lapsille että aikuisille. Näyttelytoiminnan ylläpitämiseksi olen osallistunut mahdollisimman aktiivisesti erilaisiin ryhmänäyttelyihin sekä pitänyt tasaiseen tahtiin myös yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea.

Viime syksynä saamani Taiken korona-apuraha mahdollisti keskittymisen pelkästään omaan taiteelliseen työskentelyyni ja luovuin säännöllisesti kokoontuvista opetusryhmistäni. Uusia teoksia onkin syntynyt tasaiseen tahtiin, vaikka työskentelyrytmini on hidas. Käytän paljon aikaa päänsisäiseen suunnittelutyöhön ja parhaat ideat syntyvätkin usein silloin kun liikun luonnossa tai olen juuri nukahtamassa. Työskentelyn lisäksi apuraha mahdollisti soolonäyttelyiden pitämisen mm. Galleria Tilassa Torniossa, Galleria Pihatossa Lappeenrannassa sekä Galleria Lutsissa Lohjalla, sekä osallistumisen lukuisiin ryhmänäyttelyihin ympäri Suomea.

Nyt esille tuleva Me, Myself & I jatkaa edellisen näyttelykokonaisuuteni Silmänkääntäjän viitoittamaa toisin katsomisen/näkemisen ideaa, mutta mukaan on tullut syvällisempää pohdintaa minän, minuuden ja itseyden merkityksistä eksistenssin eli olemassaolon näkökulmasta. Mikä olemuksessamme on ominta itseämme, se muuttumaton ydin, joka erottaa meidät muista yksilöistä? Miten meidät määritellään ulkoapäin ja kuinka se vaikuttaa itsetuntoon ja omakuvaan? Onko itse suomalaisen mytologian mukainen kaksoisolento, eräänlainen varjosielu, joka voi sopivassa tilanteessa irrota ruumiista ja olla eri paikassa kuin kantajansa? Selittääkö tämä etiäiset eli ennakkoaavistukset tulevasta?

Monissa teoksissani toistuu muutoksen tarpeen tematiikka. Ovesta heijastuvat varjohenkilöt ovat valinnan edessä, mutta uskalluksen puute tai muutoksen myötä tapahtuvat menetykset jarruttavat päätöksentekoa ja siten ratkaisevan askeleen ottamista. Ihmisen tai vain pelkän käden esittäminen varjokuvana korostaa asennon merkitystä tunnetilan välittäjänä ja mahdollistaa samalla dialogin katsojan omien tuntemusten kanssa. Näyttelyn maalaukset ovat saaneet innoituksensa ottamistani valokuvista saaden lopullisen muotonsa maalausprosessin aikana. Maalaan pääasiassa akryylivärein ja lisään teoksiini usein kierrätysmateriaaleja sekatekniikan keinoin. Ikkunalaudoilla olevat keramiikkateokset ovat vanhempaa tuotantoa, mutta yhdistyvät teemallisesti näyttelykokonaisuuteen.

Olemassaolon arvoituksellisuus kaikkinensa on ääretön tutkimuskohde, jonka visualisointi on auttanut minua ymmärtämään tuntemuksiani itseymmärryksen kasvun myötä.

Sari Raikaslehto, Jokivarrentie 400, 95410 Tornio

www.sariraikaslehto.com