Villiryijyjä,21.5. -9.6.2024, Elisa Pesonen,Taidetalon Studiossa

Elisa Pesosen Villiryijyjä Järvenpään Taidetalossa. 

21.5–9.6.2024

Villiryijyt kasvavat missä tahansa

Näyttelyni Järvenpään Taidetalon Studiossa esittelee villiryijyiksi kutsumiani, kierrätysmateriaaleista tekemiäni tekstiiliteoksia sekä niistä edelleen työstämiäni graafisia teoksia paperille, puulle ja kankaalle.

Kankaasta kankaaksi – Voiko muistoihin luottaa?

Jokainen teos on tarina, oma palansa laajempaa kertomusta. Työskennellessäni ajattelen ”maalaavani” kangaspaloilla. Järjestelen väripaletteja, joista poimin kuhunkin työhön sopivia sävyjä. 

Villiryijyssä käytän pääasiassa kierrätyskankaita, joskus myös lankoja, nukkaa, paperia ja muuta kierrätysmateriaalia, joilla on minulle tai läheisilleni omakohtaista historiaa. 

Jotkut villiryijyistä valokuvaan ja muokkaan digitaalisesti grafiikaksi, jolla ei näytä olevan enää mitään tekemistä alkuperäisen lähteensä kanssa. Tutkin, miten teos ja sen tarina muuttuu, kun sen matka etenee pienistä revityistä kangassuikaleista suureksi, ehjäksi kankaaksi jälleen.

Entä, kun matka eteneekin vedokseksi puupinnalle tai paperille? Mitä muistoille tapahtuu eri formaateissa? – Luomme todellisuuttamme uusiksi sitä mukaa kun oma mielemme työstää menneisyyttä, muistikuvia ja tarinoitamme. Elämän kertomus voi takertua menneeseen tai katsoa johonkin uuteen, ehkä tuntemattomaan. 

Pieni matka tuntemattomaan 

Taidetalon Studio tuntuu minusta sopivan intiimiltä tilalta villiryijyteosten ensimmäiseksi ”laboratorioksi”. Villiryijyjä on aiemmin ollut jo yksittäin esillä mm. taideseurojen vuosinäyttelyissä, mutta kokonaista näyttelyä en ole niistä aiemmin koonnut. 

Olen työstänyt materiaalista myös liikkuvaa kuvaa ja kokeillut alustavasti eri digitaalisia formaatteja. Taidetalon Studion näyttely on alku toivottavasti pitkälle tutkimusmatkalle, jota seikkailuksikin voi luonnehtia.

Lisätietoja:

Elisa Pesonen

elisa.pesonen@saunalahti.fi

WhatsApp/Puh. 050 3540402

elisapesonen.com

Instagram: @elisa.pesonen